Eläinsuojelu

Eläinsuojelu on jokaisen meidän vastuulla.

Eläinsuojeluvalvonta on viranomaisten asia. Kunnan ja läänineläinlääkärit, poliisit ja terveystarkastajat ovat eläinsuojeluviranomaisia, joihin voi ottaa yhteyttä jos epäilee eläintä kohdeltavan huonosti. Myös SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat voivat auttaa.

Jokainen voi omalta osaltaan tehdä eläinsuojelutekoja:

Pitämällä hyvää huolta omista eläimistä.

Ostamalla tuotteita, joiden valmistuksessa otetaan huomioon eläinten hyvinvointi.

Lahjoittamalla eläinsuojelutyöhön.

Liittymällä eläinsuojeluyhdistykseen ja vaikka lähtemällä mukaan toimintaan.

Kuva: Mia Huvinen
Lue valvojablogia!

19.6.2013 12.52Eduskunta äänesti – työ turkistarhauksen kieltämiseksi jatkuu

Kuva: Hanna Heikkilä

Eduskunta äänesti tänään aamulla turkistarhauksen kieltämisestä. Kyse oli Turkistarhaton Suomi kansalaisaloitteestamme. Eduskunnan päätös oli, että turkistarhaus maassamme saa jatkua. Maa- ja metsätalousvaliokunta oli tehnyt aloitteesta tarhauksen jatkamista kannattavan mietinnön. Mietinnössä vaadittiin parannuksia tiettyihin eläinten hyvinvointia heikentäviin seikkoihin.

Päätös ei ollut yksimielinen. 36 edustajaa äänesti turkistarhauskiellon puolesta ja kolme äänesti tyhjää. Äänestyksestä poissa olleissa edustajissa oli tarhauskieltoa puoltavia henkilöitä.

Vaikka kieltoa ei vielä tulekaan, kampanja on ollut ehdottomasti tekemisen arvoinen. Olemme saavuttaneet monia osatavoitteitamme:

-          Yhä suurempi osa kansanedustajista puoltaa avoimesti turkistarhauksen kieltoa. Kampanjaamme aloitettaessa noin 20 edustajaa oli ilmoittanut puoltavansa turkistarhauksen kieltoa. Nyt puoltajia on noin 40.

-          Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnössä vaaditaan muutoksia turkiseläinten pitoon, jotta eläinten hyvinvointia saadaan paremmalle tasolle. Mietinnössä mainitaan muutostarpeina muun muassa eläinten monikäyttöisen tilan puute ja virikkeettömyys. Samoin muutoksia tulee tehdä muun muassa siihen, että ketuista suurella osalla on fyysisiä jalostuksen mukanaan tuomia ongelmia.

-          Kampanjamme on saanut paljon mediahuomiota ja turkistarhauksen ongelmallisuudesta tiedetään nyt enemmän.

-          Perustuslakivaliokunta antoi lausunnon, jonka mukaan turkistarhauskiellolle ei ole perustuslaillista estettä. Asiantuntijat lausuivat kantanaan, että turkistarhaukseen liittyvät eettiset epäkohdat ovat niin painavia, että ne riittävät elinkeinovapaudesta poikkeamiseen, mikäli eduskunta niin haluaa.

-          Kansanedustajat ovat saaneet lisää tietoa eläinten hyvinvoinnin edellytyksistä ja keskustelun taso aiheesta on parantunut huomattavasti. Tämä on tärkeää myös esimerkiksi eläinsuojelulakiuudistusta ajatellen.

-          Olemme saaneet paljon tärkeitä kontakteja tulevaisuuden työtä varten.

Tästä on hyvä jatkaa, sillä työmme varmasti jatkuu.

Maa- ja metsätalousministeriö aloitti turkiseläimiä suojelevan asetuksen uudistamisen. Yksi seuraavista tavoitteistamme on saada asetuksesta eläinten kannalta mahdollisimman hyvä. Jokainen eduskunnan mietinnössä mainittu seikka tulee korjata, ja asetus tulee muutenkin saattaa vähintään muiden Pohjoismaiden lainsäädäntöä vastaavalle tasolle. Erityisesti huomiota on kiinnitettävä eläimille tarjottavaan monikäyttöiseen tilaan. Esimerkiksi kettujen kohdalla monikäyttöisyyttä on vaikea toteuttaa ilman suuria muutoksia.

Vastuu asetusuudistuksesta ja siten turkiseläinten hyvinvoinnista on nyt paljolti Kokoomuksella, jonka nimittämä ministeri Jari Koskinen hallinnoi maa- ja metsätalousministeriötä.

Kiitos vielä kerran minunkin puolestani kaikille aloitettamme tukeneille! Työtämme eläinten hyväksi voi jatkossakin tukea myös lahjoituksin tai ryhtymällä eläinsuojelukummiksi osoitteessa http://www.sey.fi/tue_toimintaa.

Helsingissä 19.6.2013
Kati Pulli
toiminnanjohtaja
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Lue lisää | 1 Kommentti

12.3.2012 15.58Koiran koti on tyhjä

Kevätkään ei tuonut rauhaa mieleeni, oli pakko ajella ohitse ja katsastaa, mitä kuuluu Koiralle.

Ensin ajelin isolla tiellä, mihin näkyi suurin osa aitauksesta. Mitä näinkään? Lunta oli suuret määrät, mikä ei kummastuttanut minua, koska täällä päin on lunta tullut aikamoiset kinokset, mutta sitten ajattelin: entäpä jos Koira on jäänyt katolta putoavan lumen alle!

Lue lisää | 1 Kommentti

24.2.2012 15.22Koiran koti

Kevätaurinko rupeaa pilkistämään jo pikkuhiljaa säteitään helmikuun lopussa - onneksi -, se ehkä tuo minullekin mielenrauhan, jos nämä kovat pakkaset hellittäisivät ja lumipyryt loppuisivat. Olen muutaman kuukauden seuraillut Koiraa kotonaan.

 

Lue lisää | 11 Kommenttia