Kotikani on kiva kaveri

On hienoa omistaa kotikani. Kanit ovat seurallisia, liikkuvia, pitkäikäisiä ja erittäin persoonallisia lemmikkejä  —  eivät todellakaan mitään häkkieläimiä!

Elämä kanien kanssa vaatii molemminpuolista oppimista ja ymmärrystä. Kanit eivät sovi kaikille, mutta monesta kaneihin tutustuneesta tulee loppuiäkseen vannoutunut kanifani. Tiedon tarve on kuitenkin suuri. Kanista on liikkeellä paljon paikkansa pitämättömiä myyttejä.


Maailmalla on menossa todellinen kotikanibuumi. Lehdet ja televisio tekevät niistä juttuja ja muotilehtien kuvituksena on kanien ympäröimiä mallityttöjä. Amerikkalaiseen House Rabbit SocietyynThe British Houserabbit Association.

Internet tulvii kanitietoutta: www-sivuja, keskusteluryhmiä ja postituslistoja. Kotikanien omistajat alkavat Suomessakin tunnistaa itsensä ryhmäksi, jolla on yhteisiä kokemuksia ja sisäpiirin tietoa.


Näiden sivujen kanikirjoitusten tiedot perustuvat omiin ja ystävieni kokemuksiin yhteensä kymmenien kotikanien huoltajana sekä kansainvälisen kanifanien yhteisön välittämään uusimpaan tietoon kanien terveydestä ja hyvinvoinnista.

Kuva: SEYKaikki kanitekstit näille sivuille on laatinut Paula Rintala.

Julkaistu Eläinten ystävä -lehdessä 1/97
Päivitetty 16.4.2003