Katso mistä kissan ostat

Kissojen tehtailu on yleistynyt rotukissojen tultua muotiin. Kissatehtaissa tarttuvat taudit ovat yleisiä, ja pennunostajalla on suuri riski saada sairas kissa.

Rotukissaharrastuksen suosio kasvaa, ja rotukissojen hinnat liikkuvat samoissa summissa kuin rotukoirienkin. Tämä on tarjonnut tilaisuuden myös kissanpentujen tehtailijoille.
Kuva: Krista Savola
Kissanpennun hankintaan pätevät samat säännöt kuin koiran hankintaan: Rotukissan mukana kuuluu seurata rekisteritodistus, ja lisäksi pennun tulisi jo luovutushetkellä olla rokotettu kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan ja sen on oltava madotettu.

Oli kyseessä sitten rotukissa tai maatiaiskissa, tulee kaupasta laatia erillinen kauppakirja, jossa listataan sekä myyjän ja ostajan oikeudet ja velvollisuudet.

Pentujen myyjän kuuluu antaa ostajalle mukaan eläinlääkärin leimalla varustettu rokotuskortti tai rokotustodistus. Rokotus on myös tehostettava asianmukaisesti. Tämä tehdään yleensä noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta, ja siitä huolehtiminen jää usein uuden omistajan vastuulle. Kasvattaja kertoo myös pennun saamat madotukset ja käytetyt matolääkkeet, niin että loishäätöjä voidaan jatkaa suunnitelmallisesti.

Tehtaassa taudit leviävät

Kissojen ongelmana ovat koiriakin vaikeammat tartuntataudit. Jos pentu on lähtöisin paikasta, jossa riittävästä hygieniasta ei ole huolehdittu eivätkä kissat ole rokotettuja, on varsin mahdollista että pentu kantaa vaikeasti hoidettavaa tai jopa hengen vievää tautia. On myös tauteja, joihin ei ole rokotetta ja joiden välttäminen perustuu hyviin olosuhteisiin ja puhtauteen. Jos kissoja on kasvatuspaikassa paljon, kasvaa sairauksien riski entisestään.

Ostaessasi rotukissanpentua pitäisi hälytyskellojen soida, jos kissan kasvattaja ei halua sinua kotiinsa, vaan haluaa tuoda pennun kaupantekoa varten muualle. Epäilyksiä herättävää on myös, mikäli kasvattaja myy yhtä aikaa useita rekisteröimättömiä "rotukissapentueita" tai eri rotujen risteytyksiä.

Rotukissan ja maatiaiskissan risteytyspennut ovat hyvin muodikkaita, ja niitä pidetään jännittävinä. Pentutehtailijalle ne ovat loistava markkinarako, koska niistä maksetaan korkeita hintoja, mutta niiden tuottamiseen ei liity mitään muodollisia velvoitteita. Pennut voi myydä uuteen kotiin vaikkapa alaikäisinä niiden mukamas vähäpätöisen syntyperän takia ja uskotellen että kyseessä on vahinkopentue, joka lopetetaan, ellei siitä heti päästä eroon.

Rotukissoilla on monia perinnöllisiä sairauksia, joiden leviämistä ei pystytä mitenkään pitämään kontrollissa, jos kissat eivät ole tutkittuja eivätkä rekisteröityjä. Kun välinpitämätön kasvattaja antaa sukulaisten lisääntyä keskenään, vakiintuvat sairaudet joka kissan perimään ja sairaita kissoja syntyy paljon.

Ennen rotukissan hankkimista on tärkeää perehtyä rotujen ominaisuuksiin. Ota myös selvää eri roduille ominaisista sairauksista. Hylkää suoralta kädeltä sellaiset kasvattajat, jotka eivät noudata suosituksia kissojen terveystarkastuksista ja siitokseen käytettävien kissojen terveysvaatimuksista. Suosi sellaista kasvattajaa, joka tutkituttaa kissansa vapaaehtoisesti eri sairauksien varalta ja jonka kasvatustyön tavoitteena on ennen kaikkea terveet kissat.

Suomen Kissaliiton testaussuositukset FeLV:n FIV:n varalta

Kissojen elinympäristö kertoo paljon

Kissanpentuja kannattaa käydä katsomassa usean kasvattajan luona. Näin tapaat erilaisia kissoja ja kasvattajia ja vertailu on helpompaa. Jos kasvattajan kissat eivät asu ihmisten kanssa, vaan ovat suljettuina esimerkiksi pieniin häkkeihin tai piharakennukseen, ei eläinten hyvinvointi varmasti kiinnosta häntä. Älä osta pentua sellaisesta paikasta.

Kiinnitä erityistä huomiota puhtauteen. Hiekkalaatikoiden likaisuudesta voi jo päätellä paljon. Kissojen pentutehtaissa vallitsee usein uskomaton saastaisuus ja löyhkä, ja on vaikea käsittää, miten nämä puhtautta rakastavat eläimet voivat lainkaan selviytyä sellaisessa ympäristössä.

Kissanpentujen tulee saada viettää paljon aikaa ihmisten seurassa, jotta niistä kehittyisi reippaita ja luottavaisia lemmikkejä. Tarkkaile niin emokissan, pentujen kuin muidenkin kissojen käyttäytymistä ja tutustu niihin. Tilanne ei kerro kasvattajasta hyvää, jos kissat ovat arkoja ja pakoilevia. Älä osta pentua sellaisesta paikasta.


Tarkasta huolellisesti pentujen kunto. Jos silmät tai nenä vuotavat, takapuoli on likainen, turkki sotkuinen tai iho ei näytä moitteettoman terveeltä, älä osta pentua sieltä.

Kysele pennuista paljon. Jos kasvattaja ei kerro mielestäsi kaikkea tai selvästi välttelee kysymyksiisi vastaamista, on asiassa jotain hämärää. Pentutehtailuun viittaa myös se, jos rotukissakasvattaja teettää jatkuvasti pentuja samoilla naarailla eikä ole testauttanut siitoskissojaan kissojen leukemiaviruksen (FeLV) ja immuunikatoviruksen (FIV) varalta. Tehtaassa onkin usein muiden joukossa näkyvästi sairaita, tautien runtelemia kissoja. Tee silloin pikaisesti ilmoitus eläinsuojeluvalvojalle tai kunnaneläinlääkärille.

Kuva: Krista Savola

Näkyvästi sairaiden kissojen joukossa olevat aivan terveen näköisetkin kissat voivat olla todellisia tautipankkeja. Ne voivat olle oireettomia taudinkantajia, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat muut tapaamansa rokottamattomat kissat. Tällainen kissa voi levittää sairautta rokotettunakin.

Kissanpentujen luovutusikä on korkeampi kuin koiranpentujen. Kissanpentu tarvitsee emonsa ja sisarustensa seuraa 12 ikäviikkoon asti kehittyäkseen henkisesti ja fyysisesti tasapainoiseksi aikuiseksi kissaksi. Luovutusikäinen kissanpentu on jo kohtalaisen iso ja huomattavan eloisa eläin; pienen pennun kömpelyydestä ei ole juuri mitään jäljellä.

Jos kasvattaja on valmis luovuttamaan kissanpennun ennen 12 viikon ikää tai jos hän ei suostu tekemään kirjallista myyntisopimusta, jätä pentu ostamatta. Jokaisen kissankasvattajan pitäisi myös tuntea vastuunsa pennun tulevasta elämästä vähintään sen verran, että antaa pennun mukaan selkeät kirjalliset hoito-ohjeet, on kyse sitten rotukissasta tai tavallisesta kotikissasta.

Arvosta myös maatiaiskissaa


Maatiaiskissan hankintaan kannattaa paneutua yhtä perusteellisesti kuin rotukissan hankkimiseen. Epämääräisiä maatiaiskissojenkin kaupustelijoita ja välittäjiä on. Heidän kauppaamansa pennut ovat usein sairaita ja liian nuoria.

Vastuunsa tunteva kissanomistaja leikkauttaa kissansa jo nuorena, jotta ei-toivotuilta pentueilta vältytään. Silti edelleen löytyy kissanomistajia, jotka antavat kissojensa liikkua vapaana ja lisääntyä miten sattuu.

Suositeltava vaihtoehto on tarjota koti eläinsuojeluyhdistyksen hoivissa olevalle kissalle, sillä Suomessakin on paljon hylättyjä kissoja. Eläinsuojeluyhdistykset ovat huolehtineet kissan madottamisesta ja rokottamisesta ja tavallisesti myös steriloinnista tai kastroinnista. Usein yhdistyksillä on myös pentuja ja nuoria kissoja etsimässä uutta kotia.

Tietoa kissan tarttuvista taudeista ja loisista (Suomen Kissaliiton sivuilla)