Mitä on pentutehtailu?

Pentutehtailijat kasvattavat koiranpentuja halvalla ja paljon eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Pentutehtailulle tyypillistä on toiminnan piilottelu. Pentutehtaan asiakas joutuu usein pettymään, kun pennun hinnassa säästetyt eurot päätyvät moninkertaisesti eläinlääkärille. Pentutehtailun välineinä voivat olla sekä puhdas- että sekarotuiset koirat ja kissat.

Kun koiranpentujen hinnat liikkuvat sadoissa tai jopa tuhansissa euroissa, on syntynyt tilaus myös niiden pimeille markkinoille. Pentutehtailijat kasvattavat koiranpentuja mahdollisimman halvalla ja paljon. Tuotanto on häikäilemätöntä bisnestä, jossa kärsijöiksi joutuvat yleensä niin eläimet kuin eläimen hankkineet ihmisetkin.

Monesti pentutehtaan koiria säilytetään pysyvästi kuljetushäkeissä, jotka on pinottu päällekkäin. Tällä tavalla pieneenkin tilaan mahtuu lukuisia koiria. Koirat joutuvat tekemään tarpeensakin häkkiin eivätkä saa lainkaan liikuntaa. Isojakin koiria säilytetään tällä tavalla.

Hämärää kaupittelua

Pentutehtailulle tyypillistä on toiminnan piilottelu. Pentuja kaupataan lehdissä, joissa ilmoittaminen on ilmaista. Myös teksti-tv:n ilmoituspalsta on suosittu myyntikanava. Internet-ilmoittelu on myös kätevää. Ilmoituksessa annetun puhelinnumeron haltijan yhteystiedot ovat usein salaiset tai numero on vain tilapäiseen käyttöön hankittu prepaid-liittymä. Samasta numerosta saatetaan myydä useita erirotuisia ja eri-ikäisiä pentuja samaan aikaan.

Kun ostaja haluaa nähdä pennut, sovitaan tapaamispaikaksi esimerkiksi jokin pysäköintialue, jossa pentuja kaupataan suoraan auton takaosasta. Joskus pentu halutaan tuoda suoraan ostajan kotiin. Joissain tapauksissa ostaja pääsee myyjän asunnon pihalle, jonne pentu tai useampia tuodaan katsottavaksi. Sisälle pentujen pitopaikkaan ei päästetä, eikä pentujen emoa ei haluta näyttää ostajalle.

Pentua näytettyään myyjä monesti vaatii tekemään ostopäätöksen heti, eikä ostajalle anneta mahdollisuutta harkita asiaa tai tutustua pentuun useampia kertoja ennen päätöksen tekoa. Myyjä voi jopa uhata pennun lopettamisella, ellei ostaja ota sitä.

Piileviä ja näkyviä sairauksia

Rahan vuoksi kasvatettavien pentujen vanhemmat ovat harvoin asianmukaisesti rokotettuja. Niitä ei ole myöskään tutkittu rodussa esiintyvien perinnöllisten sairauksien varalta. Madotukset on yleensä laiminlyöty.

Tavallista on, että eläimet lisääntyvät pentutehtaissa keskenään täysin sattumanvaraisesti. Silloin pentueen vanhemmat ovat usein lähisukua keskenään. Näissä laumoissa perinnölliset sairaudet alkavat ilmetä nopeasti, ja pennut voivat kärsiä koko loppuikänsä esimerkiksi vaikeista luusto-ongelmista, allergioista tai tulehdusalttiudesta.

Nartut toimivat usein pelkkinä pennuntuotantokoneina, jotka joutuvat tuottamaan jälkeläisiä jokaisen juoksuajan jälkeen. Pennutus saatetaan aloittaa jo nartun ensimmäisestä kiimasta, jolloin emä on itsekin vielä aivan pentu. Usein pentutehtailija ei huolehdi emokoirien riittävästä ravinnonsaannista, jolloin pennutkin jäävät heikoiksi ja sairastuvat helposti tarttuviin tauteihin sekä kasvuhäiriöihin. Huonokuntoinen emo ei jaksa huolehtia jälkeläisistään kunnolla.


Tyypillistä on, että pentutehtaan eläinten turkit ovat hoitamatta. Jos rodun turkki vaatisi kunnossa pysyäkseen säännöllistä hoitoa, ovat kasvattamon eläinten arkipäivää huopamaiseksi levyksi takkuuntuneet turkit ja karvan alla piilevät kippuraan kasvaneet kynnet sekä silmä-, korva- ja ihotulehdukset .

Kuva: SEY
Kun välinpitämätön kasvattaja ei ole rokotuttanut emoa, eivät myöskään pennut saa vasta-aineita esimerkiksi parvovirusta tai penikkatautia vastaan. Tarttuvat taudit leviävät pentutehtaissa helposti rokottamattomien ja heikkokuntoisten eläinten keskuudessa.

Huonokuntoisen, esimerkiksi parvoripuliin sairastuneen koiranpennun hoidattaminen eläinlääkärillä vaatii paljon rahaa, ja usein pentu ei hoidosta huolimatta selviä. Ostohetkellä edulliselta tuntuva pentu saattaa näin muuttua kalliiksi hankinnaksi. Tietenkään pelkkä hinta ei riitä takaamaan pennun terveyttä tai hyvää hoitoa. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota pennun kasvuoloihin ja kasvattajan motiiveihin, jotta löytää hyvin hoidetun ja mahdollisimman terveen pennun.

Väitetään vahinkopennuiksi

Valitettavasti sekä Suomesta että ulkomailta löytyy pentutehtaan kriteerit täyttäviä tuotantolaitoksia, joissa eläimet elävät erittäin puutteellisissa olosuhteissa eikä niiden hyvinvoinnista huolehdita. Pelkkä koirien lukumäärä ei kuitenkaan kerro vielä eläinten hyvinvointiongelmista — pentujen tuottaminen muutamankin nartun avulla voi täyttää tehtailun tunnusmerkit.

Jotkut pentutehtailijat rekisteröivät osan pentueistaan Suomen Kennelliitossa ja pitävät näin yllä hyvää mainettaan, mutta seuraavaksi he teettävät samalla nartulla rekisteröimättömän pentueen. Kennelliiton rekisteröintiehtojen mukaan nartulla ei saa teettää pentuja alle 10 kuukauden välein, mutta koska juoksuajat tulevat useammin, pystyy rahanahne kasvattaja ansaitsemaan nartulla enemmän teettämällä välissä pimeän pentueen.

Ei siis kannata uskoa selitystä, että pääsi tapahtumaan "vahinko", josta seuraus ovat nyt kaupiteltavat pennut. Aitoja vahinkoastumisia voi joskus tapahtua huolellisellekin kasvattajalle, mutta silloin kun niitä sattuu toistuvasti samalle kasvattajalle, on melko varmasti kyse suunnitelmallisesta toiminnasta. Oli syy kumpi tahansa, ei pentua kannata ostaa tällaisesta paikasta.

Säälistä ostaminen ei koskaan auta — vaikka pelastaisit yhden pennun, tuet samalla toiminnan jatkumista. Paras keino lopettaa epäilyttävä eläinbisnes on olla tukematta sitä millään tavoin. Ilman ostajia ei pian ole myyjiäkään.

Lisää pentutehtailusta täällä