Yleisimmät lemmikkieläimet

Saanko esitellä, kaikenkarvaiset ystävämme

Tässä osiossa tutustutaan yleisimpiin lemmikkieläimiin: Opitaan mitä ne tarvitsevat elääkseen hyvää elämää ja miten niitä hoidetaan.

Jokaisesta lajista löytyy tonneittain tietoa, mutta olemme keränneet tähän vain tärkeimmät faktat. Kaikkea ei tarvitse opetella kerralla, tekstiin voi palata aina uudestaan ja uudestaan. Tai sitten voit opetella tuntemaan vain omasta kodista löytyvät lemmikit.

Tällä kaaviolla pääset jo alkuun 

 

Koira ja kissa

Jos kaikki Suomen koirat ja kissat laitettaisiin samalle torille, syntyisi aikamoinen tungos ja miauhau-metakka. Suomessa on nimittäin yli 500 000 koiraa ja runsaat 2 miljoonaa kissaa.

Koira

Koiraa ei kutsuta turhaan ihmisen parhaaksi ystäväksi. Se on uskollinen ja kiltti eläin, joka tarvitsee paljon toimintaa, lepoa ja rakkautta koko 10–15-vuotisen elämänsä ajan. Omistajalta vaaditaan lempeyttä ja johdonmukaisuutta.

Koiran hoitaminen vaatii paljon aikaa joka päivä. Sitä pitäisi ulkoiluttaa ainakin 3–4 kertaa päivässä ja antaa sen silloin haistella rauhassa ympäristöään.

Koiraa hankkiessa tulisi ottaa selvää eri rotujen luonteista, liikunnantarpeista, metsästysvaistosta, sairauksista, turkinhoidosta ja muusta. Valintaa ei pidä tehdä ulkonäön perusteella.

 Lue lisää koirasta täältä

 

Kissa

Kissa on itsenäinen petoeläin, joka nauttii kiipeilystä, saalistamisesta ja leikkimisestä. Se tarvitsee omistajan, joka tahtoo leikkiä sen kanssa koko sen noin 20-vuotisen elämän ajan.

Kun se on leikkinyt tarpeeksi, se vetäytyy nukkumaan rauhassa lattiatasoa korkeammalle unipaikalle.

Vaikka kissa on itsenäinen otus, se kaipaa seurakseen toista kissaa ja kiintyy helposti myös ihmiskumppaniinsa.

 

 

Kissakodin tarvikkeita ovat:

  • hiekkalaatikko ja kuivikkeet pissaa ja kakkaa varten
  • hiekkalaatikon puhdistuslapio ja pesuharja sekä roskis hiekkapaakuille
  • kuljetuslaatikko
  • nukkumapaikka
  • vesikuppi ja talutushihna
  • leluja
  • raapimispuu
  • korkean tason ympäristön tarkkailuun tai tason ikkunan edessä.
  • turkinhoitovälineet.

 

Lue lisää kissasta täältä.

 

Kanit ja jyrsijät

Pieniä lemmikeitä pidetään usein helppoina ja tylsinäkin eläiminä. Niiden hoito vaatii kuitenkin paljon tietoa ja huolellisuutta. Pikkueläinten kanssa pitää olla erityisen hellävarainen. Ne eivät kestä rutistelua, retuuttelua eikä pudottamista. 

Tylsiä ne eivät ole! Kaikkea muuta. Oikeanlaiset olot ja hoito saavat niissä ihmeitä aikaan. Tila, virikkeet ja seura eivät ole ylellisyyksiä vaan perustarpeita.

 

Kani

Kani tahtoo tilaa, seuraa ja vapautta. Sitä ei saa pitää häkissä vankina, vaan sen pitää päästä loikkimaan ja liikkumaan päivittäin.

Kani tarvitsee aina lajitoverin, mutta nauttii myös omistajansa läheisyydestä ja silittelystä, mutta ei sylistä. Jos se osaisi pyytää se sanoisi: ”Älä sylitä, vaan silitä!”

Omaa rauhaa varten sillä pitää olla turvallinen häkki, jossa se voi loikoilla, syödä ja ymmärrettävästi pissiä rauhassa. Kun sitä kohdellaan oikein, se elää 5–6 vuotta.

 

 

Lue lisää kaneista ja mm. niiden kielestä täältä. 

 

Marsu

Marsu on kiltti laumaeläin, joka voi kiintyä syvästi myös omistajaansa. Marsuja pitäisi aina olla kaksi naarasta tai naaras ja leikattu uros. 

Erityisen herkkänä marsu tarvitsee omaa rauhaa, hellää marsumaista kohtelua ja suojapaikkoja. Kun se voi hyvin, se on tyyni ja reipas ja voi elää 4–7-vuotta.

Marsu kaipaa vapautta ja suuren kodin. Se ei kiipeile, mutta käy mielellään vaellusretkillä ympäristössään. Se on kova syömään ja täyttää vatsansa kuivalla heinällä ja kasvisruoalla, jossa on paljon C-vitamiinia.

 

 

Lue lisää kaneista ja marsuista täältä.

Kesyrotta 

Fiksu ja sosiaalinen rotta kaipaa elämäänsä virikkeitä, pähkinöitä (syötäväksikin, mutta etenkin pähkäiltäväksi) ja omistajan, joka haluaa nauttia sen seurasta.  Se on laumaeläin. Samassa häkissä voi asua vain naaraita tai naaraita ja leikattu uros.

Rotta kesyyntyy helposti ja oppii sisäsiistiksikin. Se nauttii kiipeilystä, joten häkissä pitää olla kiipeilymahdollisuuksia. Rotta elää 2–3 vuotta.

 

 

Lue lisää kesyrotista täältä. 

 

Hiiri 

Hiiri heräilee iltaisin, tuhisee laumassaan ja haluaa lähteä tutkimusretkelle suureen maailmaan. Kun se kohtaa omistajansa käden, se kiipeää sille ja ottaa ilomielin vastaan hellää silittelyä ja rapsuttelua.

Häkkiinsä pieni vipeltäjä toivoo tunneleita, pesäkopin ja paljon pehmeää paperia sen sisustamiseen. Kun kaikki tämä toteutuu, hiiri elää onnellisena 1–2 vuotta. 

Ikävänä puolena mainittakoon, että hiirten pissi haisee tosi pahalta.

 

 

Lue lisää hiiristä täältä. 

 

Hamsteri

Kun omistaja on menossa nukkumaan, hamsteri tuikkaa nenänsä makuukopin ulkopuolelle. Se on nimittäin yöeläin. Hamsteri ei siedä lajitovereita ja haluaa myös rauhaa ihmisiltä, kun se nukkuu. 

Nimensä mukaisesti sillä on tapana hamstrata poskensa täyteen ruokaa. Jos omistaja on jättänyt häkin auki, se mielellään karkaa tutkimusmatkalle. Sillä on huono näkö, joten ihmisen pitää olla erityisen varovainen, ettei se pääse putoamaan.

Hyvällä hoidolla hamsteri on omistajansa ilona 1–3 vuotta.

 

 

Lue lisää hamstereista täältä. 

 

Gerbiili

Kuinka tehdään gerbiili onnelliseksi? Annetaan sille paljon tilaa, jyrsittävää, kaivettavaa ja lajitoveri seuraksi. Kun omistaja tulee koulusta, se on valmis aloittamaan leikkimisen. Sille voi rakentaa mm. temppuratoja. Se nauttii, kun se pääsee valvotusti jaloittelemaan vapaana.

Asunnokseen gerbiili tarvitsee suuren muoviterraarion. Se nukkuu ja puuhaa neljän tunnin jaksoissa.

Gerbiiliä pitäisi myös välillä päästää ulkopuolelle hiekkakylpyyn, sillä se mielellään peseytyy hiekassa.

Kun kaikki tämä toteutuu, se elää onnellisena noin 2–3 vuotta.

 

Lue lisää gerbiileistä.

 

Tehtävävinkki:

Piirrä isolle paperille kuva lemmikkieläimestänne tai lemmikkieläimestä, jonka haluaisit itsellesi. Piirrä ympärille lemmikkieläimesi tarvitsemia välineitä/ruokaa/juomaa/tekemistä.

Voit skannata kuvan tai ottaa siitä kuvan. Tai voit vain kertoa, mitä kaikkea siihen tuli.

Lähetä kuva tai teksti meille sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai postitse osoitteeseen SEY, Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki. Kerro samalla, voimmeko julkaista sen ELLU:n sivuilla ja FB:ssä.

 

 

 

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje