Viime päivien keskustelusta puuttuu suuren yleisön näkökulma - valtaosa suomalaisista toivoo tuotantoeläinten parempaa kohtelua


Kuva: Hanna K. Heikkilä

TIEDOTE 7.11.2019

Viime päivien keskustelu tuotantoeläinten hyvinvoinnista on ollut vilkasta. Keskustelua ovat pyrkineet hallitsemaan maataloustuottajat ja heidän edunvalvontajärjestönsä.

”Päinvastaisista väitteistä huolimatta tuotantoeläinten hyvinvoinnissa on edelleen paljon parannettavaa, ja siksi kaikki puheenvuorot niiden hyvinvoinnin edistämiseksi ovat tärkeitä”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

”Maataloustuotannon rahoittajana toimivat kaikki suomalaiset. Kansalaisilla on oikeus tietää, millaista eläintuotantoa verorahoilla tuetaan, ja kansalaisten mielipidettä rahojen käytöstä tulee kuunnella.”

Eläinten hyvinvointi ja eläinten oikeudet ovat merkityksellinen arvo yhä suuremmalle osalle suomalaisista. Vuoden 2016 Eurobarometri osoitti, että suomalaisista peräti 90 prosenttia haluaa tuotantoeläimille parempaa suojelua. SEYn tämänsyksyisen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 80 prosenttia suomalaisista haluaa taata tuotanto- ja turkiseläimille päivittäin vähintään muutaman neliömetrin liikkumatilan. Tämä ei tällä hetkellä toteudu kovinkaan monella eläintuotannon alalla.

Suomalainen eläintuotanto on esimerkiksi elintarvikehygienian ja eläinten terveyden kannalta korkealla kansainvälisissä vertailuissa, mikä tuodaan julkisessa keskustelussa usein esiin.

”Eläintuotanto, suomalainenkaan, ei kuitenkaan ole eläimen näkökulmasta suinkaan ongelmatonta. Ongelmat liittyvät erityisesti siihen, että monissa tuotantosuunnissa eläimillä ei ole mahdollisuuksia toteuttaa niille lajityypillistä käytöstä juuri lainkaan”, Pulli sanoo.

Usein kuultava argumentti on myös, että vain hyvinvoiva eläin tuottaa hyvin.

”Intensiiviseen tuotantoon jalostettu eläin voi tuottaa hyvin, vaikka se ei voisi hyvin.”

”Suomi ei ole tuotantoeläinten hyvinvoinnin kärkimaa. Eri tuotantotavoissa on paljon eroja, ja hyviäkin esimerkkejä löytyy. Hyvien esimerkkien taakse ei kuitenkaan pidä piilottaa koko eläinteollisuuden rakenteellisia ongelmia. Näitä ongelmia pitää pystyä käsittelemään rehellisesti ja etsiä niille pikaisesti ratkaisuja. Se on kansalaisten toive ja niin eläinten kuin tuottajienkin etu.”


Haastattelut:

Kati Pulli, toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, 050 371 2740, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


SEY Suomen eläinsuojelu on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEY on toiminut suomalaisen eläinsuojelun eturintamassa jo yli sadan vuoden ajan.

Lisää aiheesta

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje