Eläin hädässä

koira

Mitä sinun pitäisi tehdä, kun näet eläimen hädässä?

Suurin osa ihmisistä joutuu elämässään tilanteeseen, jossa saa tietää eläinten huonosta kohtelusta tai joutuu todistamaan sellaista. 

Monesti ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, miten eläintä saa kohdella ja mitkä ovat tapauksia, joista tulee ilmoittaa eteenpäin. 

Eläinsuojeluviranomaisen tehtävä on ratkaista, antaako ilmoitus aihetta toimenpiteisiin. Epäilyksistä kannattaa ilmoittaa vaikka ei olisikaan varma, että lakia rikotaan. Ilmoittamiskynnyksen on siis parempi olla matalalla kuin liian korkealla. Neuvoa kannattaa aina kysyä. Tämä on eläimen etu.

Eläinsuojeluongelmista tulee ilmoittaa eläinsuojeluviranomaiselle tai SEYn eläinsuojeluneuvojalleEläinsuojeluviranomaisia ovat kunnaneläinlääkärit, valvontaeläinlääkärit ja läänineläinlääkärit sekä poliisi.

SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat vapaaehtoisia eläinsuojeluneuvontaan koulutettuja kansalaisia, joiden toimintaa ohjaavat mm. eettiset ohjeet ja vaitiolovelvollisuus. SEYn eläinsuojeluneuvojat ohjaavat eläimen omistajia parempaan eläintenpitoon lievissä tapauksissa. Vakavissa tapauksissa he ohjaavat kansalaisten ilmoitukset eläinsuojeluviranomaisille.

nauta

Jos hätä on akuutti

Jos näet tai kuulet eläimestä, joka tarvitsee apua aivan välittömästi, on syytä olla yhteydessä poliisiin ja eläinsuojeluviranomaisena toimivaan virkaeläinlääkäriin. 

Välitöntä apua tarvitaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • eläintä pahoinpidellään fyysisesti
 • eläin on nälkiintynyt tai se ei saa vettä
 • eläintä pidetään liian kylmässä tai kuumassa ympäristössä
 • eläin on vaarassa jäädä auton alle
 • eläin on teljetty parvekkeelle

Jos olet epävarma tilanteen kiireellisyydestä, voit ottaa yhteyden SEYn eläinsuojeluneuvojaan.

lampaita

Apua tarvitaan, mutta tilanne ei akuutti

Jos tiedät tai epäilet, että eläin on avun tarpeessa, mutta apua ei ole välttämätöntä saada muutaman tunnin sisällä tai saman päivän aikana, kannattaa olla yhteydessä joko eläinsuojeluviranomaisena toimivaan virkaeläinlääkäriin tai SEYn eläinsuojeluneuvojaan.

Nopeasti, mutta ei välttämättä akuutisti apua tarvitaan esimerkiksi silloin, kun

 • epäilet pentutehtailua
 • epäilet, että koira ei saa riittävästi liikuntaa
 • koira viettää aikaansa yksin ulkotarhassa ilman virikkeitä ja liikuntaa
 • eläin tarvitsee uuden kodin
 • epäilet navetan tai tallin olevan säädösten vastainen
 • epäilet, että kissojen elinympäristön siisteydestä ei pidetä huolta

joutsenia

Luonnonvaraiset eläimet hädässä

Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten auttaminen on kansalaisvelvollisuus ja eläinsuojeluviranomaisten toimintakohde. Akuutisti apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen. Myös SEYn eläinsuojeluneuvojilta saa apua. 

Luonnonvaraisten eläinten poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisten apua, vaan hylätyn näköisinäkin ovat emonsa valvonnassa. Jos kuitenkaan olet hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, ota yhteyttä SEYn eläinsuojeluneuvojaan. Älä kuitenkaan koske eläinten poikasiin ennen asiantuntijan ohjeita. Erityisesti rusakonpoikasten selviytymisennuste romahtaa, jos niitä otetaan syyttä luonnosta ihmisten hoitoon.

koira mustavalkoisena

Kadonneet, löytyneet ja havainnot

Kadonneista ja löytyneistä eläimistä sekä eläinhavainnoista tulee ilmoittaa paikalliseen löytöeläinten talteenottopaikkaan (yhteystiedot esim. kunnan vaihteesta tai nettisivuilta) ja paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle. Lisäksi kannattaa ilmoittaa eläimistä myös verkkopalveluissa, esim. Karkurit.fi-sivustolla sekä levittää tietoa sosiaalisessa mediassa. 

Kuvat: Anne Ruuska. Kuvat ovat kuvituskuvia eivätkä liity eläinsuojelutapauksiin.

Lisää aiheesta

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje