Eläinten viikon materiaalit

Materiaalia lapsille ja nuorille

Alla olevia materiaaleja saa tilata maksutta osoitteesta sey(at)sey.fi tai puhelinnumerosta 0207 528 420 (ma-pe klo 10-15). Uusimman materiaalin voi tilata osoitteessa sey.fi/tilauslomake.

Yksikään eläin ei ole häkkieläin

Vuonna 2019 Eläinten viikolla otetaan kantaa eläinten pitämiseen häkissä. Kampanjassa kiinnitetään huomiota sekä lemmikkieläinten että tuotantoeläinten pito-olosuhteisiin ja tarjotaan ratkaisuja parempaan eläimenpitoon. Lapsille suunnattua oppimateriaalia voi käyttää esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja ympäristöopin, biologian, äidinkielen, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin ja kuvataiteen opetuksessa sekä luonto- ja eläinkerhoissa. Aineisto on saatavana suomen- ja ruotsinkielisenä.

  

Hyvä elämä lemmikille

Vuonna 2018 Eläinten viikon teemana on vastuullinen lemmikin omistajuus ja hankinta. Eläinten viikolla pohditaan, minkälaisen elämän minä pystyn tarjoamaan lemmikille. Mitä kaikkea on otettava huomioon ennen kuin on valmis hankkimaan eläimen ja hoitamaan sitä hyvin? Mistä lemmikin voi hankkia vastuullisesti? Hyvä elämä lemmikille on suunniteltu ensisijaisesti ympäristötiedon, äidinkielen, biologian, uskonnon/ETn ja kuvaamataidon opetukseen. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä.

Eläin luonnossa

Vuonna 2017 Eläinten viikon teemana on luonnoneläimet. SEY on tuottanut lähes kaikenikäisille soveltuvan Eläin luonnossa -tieto- ja tehtäväpaketin luonnoneläimistä, niiden elintavoista sekä ihmisen ja luonnoneläinten kohtaamisista. Eläin luonnossa on suunniteltu ensisijaisesti ympäristötiedon, äidinkielen ja kuvaamataidon opetukseen. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä.

   

Ystävänä hevonen ja Hevosen kengissä

Vuonna 2016 SEY on tuottanut koululaisille kaksi hevosaiheista tieto- ja tehtäväpakettia.  Ystävänä hevonen on 5–8-vuotiaille suunnattu vihkonen. Ystävänä hevonen on suunniteltu ensisijaisesti ympäristötiedon, äidinkielen ja kuvaamataidon opetukseen. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä. 

Hevosen kengissä on suunnattu 3.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Hevosen kengissä on suunniteltu ensisijaisesti biologian, maa- ja metsätalouden, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon opetukseen, mutta sitä voi käyttää myös muun muassa filosofian opetuksessa tai äidinkielen aineistona. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä.

HAUska koiraopas ja Onnellinen koira

Vuonna 2015 SEY on tuottanut koululaisille kaksi tieto- ja tehtäväpakettia. HAUska koiraopas on 5–8-vuotiaille suunnattu vihkonen. HAUska koiraopas on suunniteltu ensisijaisesti ympäristötiedon, äidinkielen ja kuvaamataidon opetukseen. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä. 

Onnellinen koira 3.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille suunnattu vihkonen. Onnellinen koira on suunniteltu ensisijaisesti biologian, maa- ja metsätalouden, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon opetukseen, mutta sitä voi käyttää myös muun muassa filosofian opetuksessa tai äidinkielen aineistona. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä.

 

Kurkistus navettaan ja Naudan elämä

Eläinten viikolle 2014 SEY on tehnyt alakouluopetusta varten maksuttoman Kurkistus navettaan -tieto- ja tehtäväpaketin.

Kurkistus navettaan on suunniteltu ensisijaisesti biologian, ympäristötiedon, äidinkielen ja kuvaamataidon opetukseen. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä. Lataa vihko tästä.

Yläkoulu- ja lukioikäisiä varten Eläinten viikolla 2014 on tehty maksuton Naudan elämä -tieto- ja tehtäväpaketti.

Naudan elämä on suunniteltu ensisijaisesti biologian, maa- ja metsätalouden, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon opetukseen, mutta sitä voi käyttää myös muun muassa filosofian opetuksessa tai äidinkielen aineistona. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi muun muassa luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa. Vihkosta on saatavana suomen kielellä. Lataa vihko tästä.

 

Kissan elämää -opas

(opas loppunut)

Koulu- ja kerho-opetusta varten SEY on tuottanut maksuttoman Kissan elämää -tietopaketin, joka on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisille. Opas tarjoaa tuoretta tietoa kissa-asenteiden rakentamiseksi ja remontoimiseksi. Se sopii niin biologian ja ympäristötiedon opetukseen kuin äidinkielen esitelmän pohjamateriaaliksi sekä kerhotoimtaan. www.kissatieto.fi -sivulla on myös yläkoululaisille sopivaa materiaalia.

Materiaalin on toimittanut kissaharrastaja ja äidinkielenopettaja Sonja Nurmi-Tuominen. Materiaalin asiantuntijoina ovat toimineet tiedetoimittaja, tietokirjailija ja tutkija Helena Telkänranta sekä ELT, Dipl. ABVPF, kissasair. erik Suvi Pohjola-Stenroos.

Kissan elämää -vihkosta on saatavana vain suomen kielellä. Lataa vihko tästä.

 

Tervetuloa kanalaan! -paketti

SEY on tehnyt kanoista ja kanaloista Tervetuloa kanalaan! -tieto- ja tehtäväpaketin, joka on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisille. Vihkoset ovat maksuttomia. Materiaalin on toimittanut toimittaja ja luomutilan emäntä Laura Rantanen. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi mm. luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa.

SEY on painattanut myös Missä sinun kanasi on? -julisteita. Julisteita on saatavana koossa A3 ja ne ovat maksuttomia. Julisteet ovat kaksipuolisia siten, että toisen puolen teksti on suomeksi ja toisen ruotsiksi. Julisteita voidaan toimittaa muutama kappale tilausta kohti. Tervetuloa kanalaan! -vihkosen keskeltä löytyy lisäksi kaikille vihkosen saajille A4-kokoinen kanajuliste. Lataa opas tästä.

 

Pienistä pitäen -tietopaketti

SEY on tehnyt kaneista ja pikkujyrsijöistä Pienistä pitäen -tietopaketin, joka on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisille. Nämä vihkoset ovat ilmaisia ja ne on tuotettu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Materiaalin on toimittanut tiedetoimittaja Helena Telkänranta. Kouluopetuksen lisäksi aineisto soveltuu käytettäväksi mm. luonto- ja eläinkerhoissa, partiossa ja 4H-toiminnassa.

Pienistä pitäen -vihkoseen liittyviä tehtäviä ja vanhemmillekin sopivaa lisätietoa on netissä osoitteessa lemmikkitieto.fi. 

SEY on painattanut Eläinten viikolle myös Pidä huolta pienistäkin -julisteita. Julisteita on saatavana koossa A4 ja A3. Myös julisteet ovat ilmaisia. Molemmat Eläinten viikon julisteet ovat kaksipuolisia siten, että toisella puolella teksti on suomeksi ja toisella ruotsiksi. Pienistä pitäen -vihkosta on saatavana vain suomen kielellä. Lataa opas tästä.

 

Kyvykäs eväkäs - kalakin tuntee ja oppii!

Vuonna 2009 Eläinten viikon teemana oli kalojen hyvinvointi: ”Kyvykäs eväkäs – kalakin tuntee ja oppii”. Kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja nuoret, joille tätä viestiä viedään opetusministeriön tuella on toteutetun julkaisun avulla. Kalaoppaan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten tietoa ja ymmärrystä kaloista – kala on tunteva ja oppiva olento siinä missä vaikkapa koira tai marsukin. Ymmärryksen lisääntyminen luo käytännön tekoja. Kalakin ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin. Materiaalin toimittivat toimittaja Merja Forsman ja tiedetoimittaja Helena Telkänranta.

Eläinten viikon tilattavaan kampanjamateriaaliin kuuluu Sukellus pinnan alle -kalaopas sekä Kyvykäs eväkäs -juliste. Lataa kalaopas tästä.

Lisää aiheesta

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje