SEY julkaisi ehdotuksensa eläinten hyvinvointimerkintäjärjestelmän kriteereiksi

SEY julkaisi ehdotuksensa eläinten hyvinvointimerkintäjärjestelmän kriteereiksi

24.8.2015

SEY on tehnyt selvitystä esitykseksi eläinten hyvinvointimerkintäjärjestelmästä syyskuusta 2014 elokuuhun 2015, ja tulokset ovat nyt valmiit. SEY esittää kaksiportaista tuotantoeläinten hyvinvointimerkintäjärjestelmää. Hyvinvointimerkintä olisi elintarvikepakkaukseen tuleva, eläinsuojelulain vähimmäisvaatimukset ylittävästä eläinten hyvinvoinnin tasosta viestivä merkki.

Kuluttajalla on tällä hetkellä mahdollisuus pito-olosuhdeperusteiseen ostopäätökseen vain kananmunahyllyllä, missä vaihtoehtoja on neljä. Muualla eläintuotteiden hyvinvointimerkintöjä on käytössä runsaasti, ja hyvinvointimerkittyjen tuotteiden myynti on rajussa kasvussa Euroopassa.

Paine eläinten pito-olosuhdeperusteiseen merkintäjärjestelmän käyttöönottoon on kasvanut myös Suomessa viime vuosina. SEY kannattaa sellaisen eläinten hyvinvointimerkin käyttöönottoa, jolla aidosti edistetään eläinten hyvinvointia ja korvataan tavanomaista tuotantoa. SEY halusi vauhdittaa merkin käyttöönottoa luomalla Suomen oloissa toteuttamiskelpoisen kriteeristön hyvinvointimerkintäjärjestelmäksi.

Kriteeristön alemmalla tasolla hyödynnetään nykyisiä eläinten hyvinvointikorvauksen vaatimuksia. Alemman tason vaatimukset ovat maltillisia, mutta kuitenkin selvästi eläinsuojelulain vähimmäistason ylittäviä. Ylemmän tason vaatimukset olisivat erikoistuotannoksi luokiteltavaa tuotantoa, esimerkiksi ulkoilevien sikojen ja kalkkunoiden lihaa sekä ympäri vuoden laiduntavan pihvikarjan lihaa.

Vaatimuksiin sisältyvät esimerkiksi kiinteäpohjaiset ja hyvin kuivitetut makuualustat, ulkoilumahdollisuus, virikkeet, poikasten vieroitukseen ja hoitoon liittyvät kriteerit sekä rajoitettua liikkumista koskevat kiellot. Yksi ehdottomista vaatimuksista on kivunlievitys kipua aiheuttavissa toimenpiteissä.

SEY ei aio itse perustaa ja ylläpitää hyvinvointimerkintäjärjestelmää, mutta projektin tuloksena syntyneet kriteerit ovat kaikkien käytettävissä. SEYn tavoite on, että kuluttaja voi jo lähivuosina tehdä todellisia eläinten hyvinvointivalintoja liha- ja maitohyllyllä.

 

Lisätietoja: Tiivistelmä projektin loppuraportista

Kuva: Marjo Kokkonen

Lisää aiheesta

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje