Sijaiskotitoiminta

Sijaiskotitoiminta

Suomessa hylätään vuosittain useita tuhansia koiria ja kissoja. Kuntien on eläinsuojelulain 15 §:n mukaan järjestettävä irrallaan tavatuille lemmikkieläimille hoitoa 15 vuorokauden ajan. Mikäli omistaja ei tuona aikana olet tullut hakemaan eläintään kotiin, saa löytöeläintalon toiminnasta vastaava lopettaa eläimen. Melkein kaikki Suomen löytöeläintalot toimivat liiketaloudellisin periaattein. Vain kourallinen löytöeläintaloja on eläinsuojeluyhdistysten hoidossa.

Eläimiä, joita ei ole noudeta alkuperäiseen kotiinsa lain määräämän 15 vuorokauden sisällä, jää Suomessa löytöeläintalojen vastuulle vuosittain tuhatmäärin. Koska löytöeläintalot saavat korvausta eläinten säilyttämisestä vain määräajalta, ei niiden ole taloudellisesti kannattavaa hoitaa hakematta jätettyjä eläimiä enää pitkään määräajan jälkeen. Jos eläimille ei järjesty nopeasti uutta kotia tai jos eläin on muuten sellainen, että uuden kodin löytyminen vaikuttaa epätodennäköiseltä, joudutaan se lopettamaan. Suomessa löytöeläintalot lopetuttavat kodittomiksi jääneitä eläimiä arviolta 2 000 - 3 000 vuodessa. Suurin osa lopetetuista eläimistä on kissoja.

Kotihoitopaikka on eläimen ensikoti

SEYn jäsenyhdistykset tähtäävät siihen, että löytöeläintaloista kodittomiksi jääneet eläimet saavat kunnollista hoitoa ja pääsevät lopulta hyvään loppuelämän kotiin. Eläinsuojeluyhdistyksillä on vakinaista kotia vailla olevien eläinten väliaikaista hoitoa varten eläintaloja ja yhä enenevissä määrin myös kotihoitopaikkoja.

Kotihoitopaikat ovatkin eläinten ensikoteja - paikkoja, joissa eläimet saavat kuntoutua ja toipua koettelemuksistaan, tervehtyä ja parantua sekä opetella elämää ihmisten perheenjäsenenä. Samalla kotihoitopaikassa voidaan tehdä asiantunteva arvio siitä, millainen lopullinen koti olisi eläimelle sopivin - sopiiko eläin esimerkiksi lapsiperheeseen tai lajitoveriensa seuraan. Monessa tapauksessa kotihoitopaikka onkin eläimelle aina enemmän tai vähemmän laitosmaista eläintaloa parempi paikka päästä uuden elämän alkuun.

Suurella osalla SEYn jäsenyhdistyksistä on sijaiskotitoimintaa. Jos olet kiinnostunut toimimaan sijaiskotina tai tarjoamaan muunlaista apua, voit kysyä avuntarvetta lähimmästä eläinsuojeluyhdistyksestä.

Sijaiskoteja tarvitaan erityisesti Turun, Tampereen, Lappeenrannan, Vaasan, SeinäjoenPietarsaaren ja Varkauden seuduilla sekä Keski-Suomessa, Meri-LapissaKainuussa ja Koillismaalla.

Miten järjestää sijaiskotitoiminta?

Sijaiskotitoiminnan opas yhdistyksille

Sijaiskotitoiminnan opas sijaiskodeille

Haluatko sijaiskodiksi?

Lue Mitä sijaiskotitoiminta on -esite ja tiedustele sijaiskotien tarvetta paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestäsi.

Jos haluat auttaa, mutta et pysty tarjoamaan sijaiskotia, voit ryhtyä SEYn eläinsuojelukummiksi. Sinun tuellasi moni hädässä olevan eläin saa tarvitsemansa avun. Liity nyt!

Lisää aiheesta

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje