Lainsäädäntöön vaikuttaminen

Lainsäädäntöön vaikuttaminen

SEY tavoitteena on saada Suomeen maailman edistyksellisin eläinsuojelulainsäädäntö. Lisäksi SEY pyrkii vaikuttamaan resurssiensa puitteissa eläinten puolesta kaikkiin sellaisiin säädöksiin, joilla on vaikutusta eläinten hyvinvointiin.

SEY vaikuttaa lainsäädännön kehittämiseen monin eri tavoin. Toimimme lainsäädäntöjä valmistelevissa työryhmissä, annamme lausuntoja, teemme ehdotuksia lainsäädännön muuttamiseksi oma-aloitteisesti ja keskustelemme aktiivisesti lainsäätäjien, kuten eduskunnan ja virkamiesten kanssa.

SEYn mielipiteitä kuunnellaan ja olemme saaneet monia tavoitteitamme käytäntöön otetuiksi. Paljon on kuitenkin edelleen tehtävänä. Eläinten hyvinvoinnin kehittämistä rajoittavat eniten raha ja asenteet sekä tiedon puute. SEYn tehtävänä on lisätä lainsäätäjien tietoa, vaikuttaa asenteisiin ja sitä kautta parantaa eläinten hyvinvoinnin painoarvoa suhteessa taloudellisiin tekijöihin.

SEY vaikuttaa lainsäädäntöön sekä kansallisella tasolla Suomessa että EU:n tasolla, sillä suuri osa Suomen eläinsuojelua koskevasta lainsäädännöstä määrätään EU:ssa.

Lisää tietoa eläimiä koskevaan lainsäädäntöön ja politiikkaan vaikuttamisesta löytyy SEYn ja Animalian yhteiseltä sivustolta www.elainpolitiikka.net

Esimerkkejä tuoreista lakimuutoksista, joita olemme olleet saamassa aikaan:

  • Eläinkokeita ei saa tehdä kosmeettisiin tarkoituksiin. Myös eläinkokein testatun kosmetiikan myynti ja tuonti on kielletty EU:ssa.
  • Emakoita ei enää saa pitää kääntymisen estävissä häkeissä tiineysaikanaan.
  • Kanoja ei saa pitää varustelemattomissa (virikkeettömissä) häkeissä.
  • Kissojen ja koirien turkisten tuonti ja myynti on kielletty EU:ssa.
  • Parressa pidettävien lypsylehmien tulee päästä laidunkaudella laitumelle tai muuhun tarkoituksenmukaiseen jaloittelutilaan 60 vuorokauden ajan kesässä.
  • Eläinsuojelurikosten rangaistusasteikkoa on tiukennettu.
  • Eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi ja eläinten suojelemiseksi on valtioneuvoston asetuksella perustettu neuvottelukuntia.

Näiden muutosten lisäksi Suomessa ja EU:ssa on saatu aikaan lukuisia erilaisia eläinten hyvinvointia parantavia muutoksia SEYn ja muiden eläinsuojelujärjestöjen jatkuvan vaikuttamistyön ansiosta. Tällä hetkellä Suomessa on käynnissä eläinsuojelulain kokonaisuudistus. Lisää tietoa aiheesta SEYn sivuilla: www.elainsuojelulaki.fi

 

Lisää aiheesta

Tilaa SEYn Kirjekyyhky-uutiskirje